Indeks glikemiczny

Wśród wskaźników prawidłowego odżywiania możemy znaleźć ten mówiący o prawidłowym zakresie indeksu glikemicznego produktu spożywczego. Wiadomo bowiem, że wysoki poziom insuliny przyczynia się do gromadzenia tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej. Niewątpliwym faktem jest, że większość z nas nie będzie z tego zadowolona. Wysoki poziom tej substancji w organiźmie wynika z ilości spożywanych węglowodanów. Podnoszą one w bardzo szybkim tempie ilość glukozy zawartej w jednym milimetrze sześciennym krwi. Zawartość tych węglowodanów w pokarmie określa indeks glikemiczny. Spożywanie produktów o niskim indeksie skutkuje powolnym wzrostem cukru, czyli niskim poziomem insuliny. Tak więc produkty o niskim indeksie glikemicznym zaliczane są do tych zalecanych dla osób preferujących zdrowe i rozsądne odżywianie. Groźnym źródłem tych węglowodanów są również produkty żywnościowe wysoko przetworzone. Mogą one powodować naprawdę spore skoki insuliny we krwi znajdującej się w naczyniach układu krwionośnego organizmu.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.