Wpływ miodu na zdrowie

W okresie jesienno-zimowym odporność człowieka spada w dół i bez szczególnego zadbania o swoje zdrowie nie będzie łatwo przetrwać tego okresu bez choćby przeziębienia. Naturalnym sposobem na utrzymanie organizmu w dobrej kondycji jest regularne spożywanie miodu. Nie ważne czy miód zostanie dodany do jedzenia i picia czy też będzie się go spożywać na łyżeczce, efekt będzie taki sam. Ważna natomiast jest systematyczność w kuracji, a z pewnością nawet katar nie będzie już zagrożeniem.

 

Spożywanie miodu ma wiele zalet, a do tego jest on pyszny w smaku, bo kto z nas nie lubi słodkości. Miód można traktować jako dodatek kulinarny np. do ciasteczek, można smarować nim kromki chleba, dodać do mleka, herbaty czy musli. W zupełności zastępuje on w kuchni niezdrowy cukier. Należy pamiętać o tym, że nie tylko odporność jest zasługą spożywania miodu, bo pomaga on też w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, działa jak wspaniały środek nasenny oraz skutecznie koi nerwy. Zajadanie się miodem to jedna z kilku możliwości wykorzystania go dla dobra organizmu, nie powinno się zapominać o tym, że miód również wspaniale goi rany i spłyca blizny na skórze. Jak widać miód to płynne i drogocenne złoto w pełni tego słowa znaczeniu.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.